A tibeti hangtálakról

Akárhogy is tekintünk rá, ez csak egy tálnak tűnik.

 

Hogy mire használták eredetileg? A kolostorokban nem beszélnek róla, leírásokban nem szerepel. Épp úgy néz ki, mint egy egyszerű fémtál a régi időkből, amit akár élelem tárolására, akár főzésre is használhattak, ebben az esetben viszont bámulatos, hogy képesek és hajlandók voltak tiszta hangzást hozzákovácsolni egy egyszerű főzőedényhez. Ami biztos, hogy meditációt segítő eszköz a szerzetesek számára, ez lehetett a kezdetektől fogva.

Úgy tartják legalább hét különböző alkotóelem szükséges a hangtál anyagának, azonban az, hogy épp mely vidéken járt a vándorkovács hatással lehetett a tál anyagára. Miért pont hét? Ez a leggyakrabban előforduló szám szimbólum, az ókorban ismert hét égitest, a hét napjai, szivárvány hét színe, a hét erény és a hét főbűn, a Miatyánk hét kívánsága, a hetes számnak van a legtöbb számelméleti tulajdonsága. Az ókorban a fémeket és a napokat megfeleltették az égitesteknek. A hangtálak az alábbi fémek keverékéből állnak össze.

  1. Arany: Az arany a Föld napja, a fémek királya, az életenergia, az összes erő forrása, a tudat jelképe. A Napra utal. Energiája az életet örömtelivé teszi. Az angolszáz geolo(sárga) szóra vezethető vissza, ez pedig a szanszkrit jval, “fényleni” igére.
  2. Ezüst: Az ezüst energiája a lelki energiákat befolyásolja, az érzelmi befogadást segíti. A Holdra utal. Jelképezi az időt és a haladást (fejlődést). Testi szinten az ezüst fertőtlenít. A latin argentum(Ag) a szanszkrit argunasból (fénylőből) ered.
  3. Higany: Energiája megjeleníti az intellektust, a gondolkodást, a tudást és a kommunikációt. Rugalmasságot és a változásra képességet, Levegős természet, szellem-lélek-test egyensúlya „hiszem, ha látom”. A Merkúrra utal. Jelképezi a szellem és a test kapcsolatát, melyeket a lélek segítségével kapcsolja össze őket.
  4. Réz: A réz könnyen alakítható, hajlékony. Energiájának hatására valamennyi élőlény magához vonzza, a másik nemet. A Vénuszra utal. A szeretet, az egyéni vonzerő, érzelmek jelképe.
  5. Vas: a tetterőt a cselekedeteinkhez, a megvalósításhoz szükséges energiát a vas adja. A Marsra utal. A teremtő, szétáradó energia szimbóluma.
  6. Ón: Energiája összeköt, hidat épít, kozmikus látást segíti „nem látom, de hiszem”. A Jupiterre utal. Az univerzális tudás jelképe; a belső morális iránytű; a kiteljesedés.
  7. Ólom: energiája az összehúzódásra hat. Az alkímia szerint az arany közeli rokona, az ólom alakul át arannyá, ahogy az anyagi természetű ember nemesedik bölcs, szellemi lénnyé. A Szaturnuszra utal. Az érzelmek lekorlátozása, az anyag jelképe, az összefogottságot, kereteket és korlátokat testesíti meg.

 

A tálakat kovácsolják vagy öntik. A kovácsolás során mind az öt természeti elem közreműködik a létrehozásban. A tűz: hevítés, az erő, amely szükséges az összetett átalakuláshoz, lággyá és formálhatóvá teszi az anyagot, melyet a földből nyertek ki. A fújtató levegője táplálja a tüzet, a víz edzi és alakítja a fémet, hogy finomabbá és homogénebbé váljanak az összetevők. A hevítés során nyert állapotot rögzíti a hűtés és a következő izzítás során már a finomabb anyagminőséget dolgozza át, emeli magasabb szintre, ahogy az élet forgatagában az ember jelleme finomodik és keményedik, változik és formálódik. Az éter elem, a szer-elem, pedig maga a kovács, akinek ereje, lélegzete, verejtéke benne van a munkájában. Négy-öt ember kitartó munkája során alakítják ki a hangzásban és megjelenésben is teljesen egyedi hangtálakat. Minden kultúrában nagy tiszteletben álltak a kovácsok, hiszen teremtettek, alakítottak. A hangtálak készítői hagyományosan, vándorkovácsok voltak, akik Himalája szerte jártak és készítették a tálakat, világlátott emberként vitték a híreket, tanításokat.

Az öntéssel készült tálak öntőformák segítségével és két ember munkája által nyerik el formájukat. A felhevített alkotóanyagot az öntőformába öntve, majd homokban lehűtve az öntvényt kiszabadítják a formájából és a falfelület egyenlőtlenségeit megszűntetve már csak a polírozás marad hátra. A hangtálak felülete és színe az alapanyag összetételtől függ.A hangtálak rezgési tartománya főként a falvastagság és a súly függvénye.

Hogy gyógyítanak a tálak? Ha elfogadjuk, hogy a hang a rezgés, és tudjuk, hogy a rezgés megérinti fizikai testünk minden részét, akkor megértjük, hogy a hangot nemcsak a fülünk, hanem a testünk minden sejtjén keresztül érezzük. A hang a fiziológiai működés minden szintjén orvosolhatja az egyenlőtlenségeket, és pozitív szerepet játszhat az egészségügyi rendellenességek kezelésében. Erről még részletesen később…

Források:

www.rezgesterapia.hu

Gonda István – Tóth Csilla: A test a lélek színpada