Tej- és tojásallergiában szenvedőknek is nagy örömére szolgál ez a recept, de mivel a tojás és tej elhagyásával a koleszterin is kevesebb ebben a süteményben, ezért szív és keringési megbetegedésben szenvedőknek is bátran ajánljuk.
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 20 dkg tejmentes margarin
- 10 dkg barnacukor
- 20 dkg kristálycukor
- 3 dl növényi tejszín (Hu-la-la)
- 3 dl méz
- 2 evőkanál szódabikarbóna
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag mézes sütemény fűszerkeverék
ELKÉSZÍTÉSE:
A margarint simára keverjük a kétféle cukorral és a meglangyosított mézzel, hozzáadjuk a felvert tejszínt és a fűszerkeveréket. A szódabikarbónát és a sütőport alaposan összekeverjük, majd kis adagokban hozzáadjuk a mézes keverékhez. Jó alaposan összegyúrjuk (ha nagyon ragadna lassan adagoljunk hozzá még lisztet). A tésztát egy éjszakán át pihentessük. Másnap lisztezett deszkán 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és kiszúrjuk különböző formákkal. Margarinozzuk ki a sütőlemezt, majd melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra (gázsütőt 4 fokozatra), 5-8 percig süssük. A tésztának világosnak kell lennie. Ha a süti megsült, vegyük ki, vagy mozgassuk meg őket, mert kihűlés után könnyen törik. Ebből a mennyiségből 8 tepsi mézeskalácsot sütöttem ki.
Jó étvágyat!
Eredeti recept: http://jogasziget.hu/mezeskalacs-tej-es-tojas-nelkuel/