Reggeli rituálé – legyen rutin

A legtöbben már öntudatlanul is követünk egy bizonyos reggeli rituálét: felkelés után nyújtózkodunk, kinyitjuk az ablakokat és kávét vagy teát főzünk, ezeket a lépéseket egy számunkra bevált vagy csak megszokás szerint tesszük meg.

Az ébredés első pillanatai rendkívül értékesek, ekkor vagyunk a legnyitottabbak az összekapcsolódásra saját belső lényegünkkel, alapvető értékrendünkkel és a világgal. Kora reggel, amikor kint még csend van, és kicsit lassabban forog a világ, csodás lehetőség arra, hogy tudatosan kezdjük a napot. Az ájurvédában a tudatos reggeli rutin az öngondoskodás egyik alappillére. A reggeli rutinod kiegészítéséhez, változtatásához most pár egyszerű lépést mutatok, ami segít abban, hogy testileg és lelkileg harmóniába hozd magad, és új energiákat meríts a napodhoz.

Tudatosság már felkelés előtt

Ha tudatosan akarjuk kezdeni a napunkat, akkor már el kell kezdjük akkor, amikor még a pihe puha takaró alatt vagyunk (még mielőtt a telefont elkezdenénk “pörgetni”).

☀️ pásztázd végig többször belső figyelmeddel a testedet a talpadtól a fejtetődig, fejtetődtől a talpadig tudatosan vezetve együtt a figyelmed és a légzésed.

☀️  majd képzeld el a napod, jelenítsd meg a napi céljaid, feladataid képek formájában úgy, hogy a maximumot hoztad ki a helyzetekből, feladatokból, látva azok sikerét. Adhatsz időt magadnak elmerengeni a távolabbi célokon is.

☀️ határozd el, hogy ma igazán nagy örömmel fogsz élni – és azután kezdj el nagy örömmel élni…

Amikor másodjára is megszólal az ébresztő, rohanás nélkül és nyugodt lélekkel, konkrét célokkal indulhat a nap. Itt az ideje, hogy megadjuk a testnek is azt a figyelmet, amelyet megérdemel.

Test tisztítása

Mivel az éjszaka folyamán nagyon sok fontos méregtelenítő folyamat megy végbe szervezetünkben, ezért az ájurvédában tisztítással kezdjük a napot. Nézzünk közülük hármat, amelyek gyorsan és hatékonyan oldják fel a méreganyagokat és erősítik a szervezet védekezőképességet:

1. nyelvkaparás

Egy rozsdamentes nyelvkaparó vagy akár egy kanál is használható a méreganyagok eltávolítására, valamint az emésztés serkentésére. Ehhez óvatosan helyezd a kaparót a nyelv felületének hátsó harmadába, és többször húzd előre. Használat után tisztítsd meg a nyelvkaparót meleg vízzel.

2. olajrágás

A szájüreg alapos tisztításának legegyszerűbb módja az olajrágás. Ennek a hagyományos ájurvédikus technikának a pozitív hatásait ma már a nyugati orvoslás is elismeri. Reggelente rossz íz van a szájban? Nem kell aggódni – ezt az alvás közben a szájüregben felhalmozódó salakanyagok és méreganyagok okozzák. Ezeket fontos felkelés után eltávolítani, mert ha nem, akkor legkésőbb az első korty teával vagy kávéval közvetlenül a szervezetbe öblíted vissza a kiürült anyagokat. Az olajrágás a következőképpen működik: egy teáskanál szezámolajat vegyünk a szájba és lassan és alaposan, mintha rágnád, öblögesd át vele a szájüreg minden területét és a fogközöket nyolc-tíz percig. A kezelés után köpd ki az olajat (ami már fehér, mint a tej) egy papírtörlőbe, és dobd a háztartási hulladék közé. Alaposan öblítsd ki a szád vízzel, és a szokásos módon moss fogat enyhe fogkrémmel.

3. igyál (legalább testhőmérsékletű és semmiképp sem forró) meleg (akár citromos) vizet

A vizet kis kortyokban melegen fogyaszd el. Ezzel nem csak a szervezetednek a napindításhoz a szükséges folyadékot biztosítod az éjszaka után, hanem serkented az anyagcserét is, könnyebben megemészthetővé válik a reggeli. Készíthetsz ájurvédikus vizet is, amikor is egy fazék vizet, hogy a szokásosnál kicsit tovább forralsz éppen, hogy csak lobogva, ideális esetben 10 és 30 perc között.

4. arcmosás – akár rózsavízzel

megnyugtatja, felfrissíti az arcot, amikor finoman hidegvízzel ébreszted fel. Én nagyon szeretek rózsavízet használni, érdemes kipróbálni.

Kitartással a lépések rutinszerűvé válnak, tudatosabban és kiegyensúlyozottabban kezdhetjük a napot!  Ha kis lépésekkel haladunk, könnyebb bevezetni és meg- és betartani a szokásokat, így  holisztikusan az egész testre, lélekre hatunk.

És ha még egy rövid reggeli jóga és meditáció is fér a reggelbe, hm, az lenne az igazi 😊 Próbáld ki!