Tisztított vaj – ghí

Mire képes a ghí?

 1. lehetővé teszi a súlyvesztést, fogyást: kizárólag egészséges zsírokat tartalmaz (hasonlóan az olíva vagy a kókuszolajhoz), ezért elősegíti a testzsír égetését és a fogyást.
 2. Energiát biztosít: közepes láncú zsírsavakat tartalmaz, amit a máj képes azonnal elégetni és energiává átalakítani, így jóval egészségesebb, mint bármely más energiaforrás, melyet a nap folyamán fogyasztunk.
 3. Csökkenti a rák, a diabétesz és a szívbetegségek rizikóját: A ghí gazdag konjugált linolsav forrás, ezért képes megvédeni a káros lerakódásoktól, a ráktól és a cukorbetegségtől.
 4. Csökkenti a koleszterinszintet: A ghí gazdag omega3 zsírsavakban, ami alacsonyabb koleszterinszintet eredményez és javítja a szív egészségét.
 5. Fokozza, erősíti az emésztést: A ghí gazdag vajsav (butánsav) forrás, ami egy olyan rövidláncú zsírsav, melynek különféle jótékony hatásai ismeretesek, többek között a jobb emésztés. A szervezetünk a különféle élelmi rostokat vajsavvá alakítja át, amelyet fogyasztva megkönnyítjük testünk munkáját. A vajsav gyógyítja az emésztő traktust és segít megőrizni az egészséget.
 6. Javítja az immunitást: A ghíben található vajsav javítja az immunitást azáltal, hogy segíti az immunválaszért felelős, kórokozókat gyilkoló T-sejtek (T-limfociták) képződését a bélben.
 7. Felveszi a harcot a gyulladásokkal: Az orvosok ma butirátokat használnak a gyulladásos folyamatok kezelésére, a ghí erre egy jobb, természetes alternatíva.
 8. Elősegíti a rugalmasságot: nem csoda, hogy a jógik ghível készítik ételeiket, a ghí ugyanis keni, olajozza az ízületeket és kötőszöveteket, ami így fokozza a rugalmasságot.
 9. Javítja a látást, a szem egészségét: gazdag A-vitamin forrás, ami megóv a sárga folt degenerációtól és a szürkehályog kifejlődésétől.
 10. Nem kell aggódni a szabadgyökök miatt: a ghí forráspontja rendkívül magas, 250 Celsius fok, így addig nem bomlik le szabadgyökökre.
 11. Laktózérzékenyek is fogyaszthatják: Mivel készítéskor a tej minden formáját eltávolítjuk a ghíből, így általában azok számára is fogyasztható, akik egyébként laktózérzékenyek – ehhez persze kérjük ki háziorvosunk véleményét!

Miként a vaj, nagyon nagy mennyiségben fogyasztva ez is veszélyes lehet az egészségre, kis mennyiségben fogyasztva viszont csodákra képes!

Elkészítése: 

Melegítsünk fel minimum fél kilogramm vajat közepes hőmérsékleten.

Miután elolvadt a vaj, növeljük a hőt, hogy a vaj forrni kezdjen.

Forrás közben hab keletkezik a felszínen (az így létrejött habot tartsuk meg, frissen felhasználhatjuk ezt is) amikor összegyűlt, kanalazzuk le róla, ezt többször is meg kell ismételjük.

 

 

 

Ezután kis hőmérsékleten melegítsük a vajat, gyakran kevergessük közben, míg a kocsonyás proteinrészecskék leülepednek az edény aljára, fehérből aranybarna színűvé válnak, a vaj pedig áttetsző, aranysárga színűvé lesz, és szaga hellyel-közzel a pattogatott kukoricáéra emlékeztet. Ha egykét csepp víz hozzáadásával pattogó-sercegő hangot ad a ghí, akkor készen van.

Hagyjuk kicsit meghűlni, majd egy szűrőn (vagy finomszövésű ruhán) át öntsük valamilyen alkalmas edénybe. A ghí hűtés nélkül tárolható. Körülbelül fele mennyiségű ghí készül a vajból.

www.krisna.hu, Dr. Vasant Lad: Ayurvéda mindenkinek