Újabb képzésen túl: akupresszúra alapjai, köpöly, moxa, test- és fülgyertya

kiranajoga moxa köpöly gyertyaTartalmas, tanulós napokon vagyok túl újra, az elmúlt napokat az akupresszúra, köpöly és moxa bűvöletében töltöttem. 🙂
Mindig találok új, felfedezésre váró területeket, most ez került sorra. Izgalmas és érdekes volt, elmélettel és sok gyakorlással. A téma feldolgozásra vár, sokat kell még tanulnom benne, belőle. A köpöly gyakorlás a hátamon…még a testem napokig emlékeztetni fog rá. 

 

Köpölyözés
A köpölyözés technikáját már több mint 4000 éve feljegyezték. Lényege, hogy különböző módszerekkel vákuumot hozunk létre a köpölyedénykékben, és így a kezelendő testfelületre helyezzük. Több terápiás hatás együttesen működik pl. vérbőség, energiapályák szabaddá tétele. Energetikai és fizikai harmonizáló és kivezető eljárások közé sorolható.

Test- és fülgyertya
Néprajzkutatók feljegyzései alapján, már a csángó magyarok is használták a nádszálat, lyukacsos bodzafát megtömve gyógynövényekkel, méhviaszba mártva majd a végét meggyújtva az emberi test különböző pontjaira helyezték. Számtalan betegség csoportban figyelhető meg a gyertyás kezelések kiemelt hatékonysága.
A teljesség igénye nélkül: pl. arc-, homloküreg gyulladások, egyéb helyen, helyeken előforduló gyulladások, ízületi- és belgyógyászati problémák. Meg kell említeni hatékony stressz oldó hatását is.

Moxálás
A moxálás az egyik legrégebbi hőterápiás módszer. Lényege, hogy a kezelendő felületet felmelegítjük, és így energetikai és fiziológiai hatásokat érünk el. Leggyakrabban különböző szárított gyógynövényekből összesodort, eltérő méretű rudacskákat használunk. A rudacskák, izzásuknak köszönhetően egy speciális infravörös fénytartományban is dolgoznak.
A hő, a fény és az energetika együtt fejtik ki a jótékony terápiás hatást. Az ősi módszerek között, pl. szárított gyógynövényekből speciális kúpokat készítettek, melyeket alátétekre helyezve égettek el különböző testfelületeken.