Átlépés a tavaszba

A  keleti és egyben a  hagyományos kínai orvoslás szemszögéből nézve az évkeréken február 13-án kezdeti veszi a Fa elem időszaka, ami tart egészen április 25-ig. Az igazi tavasz kezdete azonban a  tavaszi napéjegyenlőségre, azaz március 21-re datálható. Emiatt lehet, hogy habár februárban még téli időjárást tapasztalunk, mi mégis érezzük már az újabb energiákat.

A Fa elem időszaka

A természet ritmusára hagyatkozva könnyebben élhetjük a mindennapjainkat. A téli szendergés után, a tavaszi Fa elem időszakában pontosan itt az ideje annak, hogy magunk mögött hagyjuk azokat a testi-lelki szokásainkat, amik lenyomhatnak bennünket. Salakanyagok nemcsak a testünkben halmozódhatnak fel, hanem a lelkünkben is: fájdalmak, sérelmek, megbántódások, szomorúság, tehetetlenség, gyűlölet és még sorolhatnám. Nem kötelező ezeket magunkkal cipelni, mint egy kövekkel megrakott hátizsákot, ami hol itt nyom egy kicsit, hol ott húz egy kicsit jobban, de sehogy sem jó igazán. Időnként én is hasonlóan érzek, s van egy-két trükköm, amiket be tudok vetni annak érdekében, hogy jól érezzem magam a bőrömben.

Tavasszal, amikor állandó változásban hol melegebb, hol hűvösebb az idő, gyakran úrrá lesz rajtunk a fáradtság. Szervezetünknek szüntelenül alkalmazkodnia kell az időjárás hullámzásához, és ez bizony felemésztheti az energiáinkat.

Őseink valamivel jobb helyzetben voltak. Tavasszal sokat tartózkodtak kint a levegőn, dolgoztak a kertben vagy a mezőkön, ezért szervezetük nemcsak ellenállóbb volt, de minden bizonnyal több dopamint, ahogy nevezni szokták, „boldogsághormont” is termelt. Elődeink a tavaszi fáradtságot valószínűleg hírből sem ismerték. A legújabb kutatások szerint már heti két óra természetben töltött idő jelentős mértékben hozzájárul az egészségi állapot és a mentális jóllét javulásához. Már csak ez, a szabad levegőn töltött, rövid idő is nyugtatóan hat az idegrendszerre, segít megemelni az endorfin szintjét, fokozni a dopamintermelést, emellett csökkenteni a vérnyomást és a kortizolszintet (stresszhormon). A hormonok, amelyek egyfajta kémiai „hírvivők” a szervezetben és információt közvetítenek a sejtek között, közvetlen hatással vannak a lelki egyensúlyunkra és a pszichikai ellenálló képességünkre.

Egészséges ételek

A természetes ízű és jó minőségű ételek, italok hozzájárulnak a  szervezet egészségesebb rezgésszintjéhez. Mindig fogyasszunk inkább szezonálisan termő gyümölcsöket, zöldségeket, otthon gondozott csírákat, olajos magvakat.

Mozgás

Eleinte talán nehéz elkezdeni, de az első néhány perc után már határozottan lehet érezni a boldogságszint emelkedését, a belső nyugalmat, a feszültség oldódását.

A lélek “tisztítása”

Nemcsak a lakást kell időnként kiszellőztetni, hanem a lelkünket is, hogy új erőre kapjon. Adódhat olyan élethelyzet, gondolat, amit nemigen tudunk megosztani másokkal. Én ilyenkor írok, írok és írok. Kiírom magamból a gondolataimat, a  nehézségeket (amikről tudom, hogy a  fejlődésemet szolgálják, de megélni nem könnyű ezeket az időszakokat). Megdöbbentő, micsoda összefüggésekre szoktam rálátni ennek segítségével. Persze nem őrizgetem az irományokat, hanem elégetem őket – hadd járjon át mindent a tűz tisztító ereje!

Védelem és erősítés

Amennyiben a  tél végén valaki azt érzi, hogy biztonságérzetet nyújtana valamiféle immunerősítő, fertőtlenítő készítmény,

Méregtelenítés

A télből tavaszba vezető, átmeneti időszakban is engedje meg magának a pihenést, ha azt kívánja a teste, lelke. Próbáljon meg minél többet relaxálni, a  könynyed testedzés, például egy kellemes séta is serkenti a szervezet salaktalanítását. Figyeljen a felmerülő érzéseire, álmaira, mert ezek is segíthetik az elengedést!

Bélrendszer megtisztítása

Ha bélrendszerünkből hiányoznak a jótékony baktériumok, vagy alacsony koncentrációban vannak jelen, az lehetővé teszi a „rossz” baktériumok szinte kontrollálatlan szaporodását. Az emésztés ennek következtében elégtelenné válik, ami további egészségi problémák megjelenéséhez vezet, mivel a sérült bélmikroflóra olyan méreganyagokat termel, amelyek visszajutnak a testbe.

Jobb teljesítményre sarkallás

A dopamin erős neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag), mely az ember motiváltságáért és összpontosító képességéért felelős, agyi „kemikália”. Nem csoda tehát, hogy az esetleges fáradtságot képes szinte azonnal mellékvágányra terelni. Mindez annak köszönhető, hogy amint sikerül befejeznünk, elvégeznünk egy feladatot, szervezetünkben megnő a dopamin szintje, aminek termelődése közvetlenül az agy ún. jutalomközpontjára van „rákötve”. Ez annyit jelent, hogy az agy jutalmul abban a pillanatban dopamint kezd termelni, amint valamit sikeresen elvégeztünk.

Hogyan tudjuk a dopaminszintet hatékonyan növelni a szervezetünkben?

💫 megfelelő mennyiségű mozgással,

💫 tirozin nevű aminosavban gazdag táplálkozással is, mivel ebből az anyagból alakul ki a dopamin. Elsősorban az alábbi élelmiszerek tartalmaznak: mandula, avokádó, banán, görögdinnye, marha- és csirkehús, házi tojás, minőségi csokoládé, kávé, zöldtea, tej, joghurt. A természetes források közül mindenképpen meg kell említenünk még a ginkgo bilobát (páfrányfenyő).

A máj szerepe

A máj nemcsak a vér méregtelenítésében játszik fontos szerepet, hanem az agyunk számára nélkülözhetetlen tápanyagok biztosításában is. Mivel támogathatjuk hát májunk működését? Májunk számára mindig az évszakváltáskor jön el a  legnehezebb időszak. Az emésztésben persze a lép és a gyomor játssza a legfontosabb szerepet, de ahhoz, hogy a folyamat zökkenőmentes legyen, a máj és az epehólyag támogató funkciója is nélkülözhetetlen.

energy.sk