Az egészség kódja

Tartsd meg ezeket az értékeket és sokkal több lesz az esélyed a hosszan tartó, optimális egészség megőrzésére.

Az első szám a ‘0’, amely a dohányzás zéró toleranciáját jelenti, azaz 0 szál cigarettát naponta. Közismert tény, hogy a cigarettafüst káros az emberi szervezetre. A szív- és érrendszeri betegségek, főleg az infarktus okozta halálesetek közel egyharmadának hátterében a dohányzás áll.

Az egészséges élet kódjának második száma a ’30’, amely a mozgást jelenti, azaz napi legalább 30 perc fizikai aktivitást, ami lehet gyors gyaloglás, futás, úszás, kerékpározás, télen síelés vagy korcsolyázás. A rendszeres mozgás segít megfelelő kondícióban tartani a testet, főleg a keringést és a mozgásszerveket, elégeti a felesleges zsírt (kalóriát), és javítja a zsírok és cukrok anyagcseréjét. A mozgás elhagyhatatlan része a kóros elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a metabolikus szindróma gyógykezelésének, illetve ezen betegségek megelőzésének.

A harmadik szám az ‘5’, ami azt jelenti, hogy a koleszterinszintünket tartósan 5 mmol/l alatt kell tartanunk. Ez az érték ugyanis a normál érték, ekkor nem áll fenn a vénák meszesedésének fokozott kockázata. A szóban forgó érték eléréséhez és megtartásához fontos, hogy kerüljük a magas kalóriatartalmú, zsíros ételek, állati zsírok és belsőségek, hidrogénezett növényi zsírok (margarinok), továbbá a túlságosan édes ételek, főleg az egyszerű cukrok fogyasztását. Együnk minden nap megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt és természetes rostokat. Ha lehet, csak sovány húsokat fogyasszunk, elsősorban ellenőrzött forrásokból származó baromfihúst, illetve gyakrabban együnk halat, főleg tengerit. Ételeinket egészségesen készítsük el, inkább a főzést és a párolást részesítsük előnyben.

Az egészséges élet kódjának utolsó két száma a ‘120’ és a ’80’. Azt jelentik, hogy az optimális vérnyomás értéke 120/80 Hgmm körüli. Ennek az értéknek az eléréshez és megőrzéséhez elengedhetetlen az egészséges életmód, a fent felsorolt pontok betartásával, továbbá a stressz minimalizálása, és a lehető legkevesebb só használata.

Ezek a számok elismert tudományos vizsgálatok eredményei alapján felállított, nemzetközi normákat jelölnek. Ha a fenti értékeket sikerül elérnünk és megtartanunk, minden esélyünk meglesz a hosszan tartó, optimális egészség megőrzésére.

~ Energy magazin, áprilisi száma