Tavasz – kezdd újra!

Világosodnak a reggelek, hosszabbodnak a nappalok, felébred a természet téli álmából, minden új ruhába öltözik, tavasszal újjászületik az élet. A régi kínai kultúra, a taoista filozófia a Fa elemet kapcsolja a tavaszhoz az 5 elem rendszerében. A Fa ereje:

🌱 a reggelben és a keletben,

🌱 a születésben és minden újrakezdésben,

🌱 a friss szélben, amely megmutatja rugalmasságod vagy épp törékenység,

🌱 a tavasz felfelé törő, tevékeny természetében nyilvánul meg.

A növényi élet felfelé törekszik a téli álom után, a fiatal növények zöldje táplálja a lelket, csökkentheti az étel iránti vágyat, és nemcsak fizikai a tisztulás, a megragadt érzésektől: az elégedetlenségtől, a türelmetlenségtől és a haragtól is felszabadulhatunk. A fátyol eltűnik a szem és az elme elől, a tekintet kitisztul, így a dolgok új színben tűnnek föl (ezt tudatosan is gyakorlhatjuk, azzal, hogy kíváncsian, új nézőpontból tekintünk dolgokra, emberekre, eseményekre, hátha valami újdonságot is felfedezünk) .

🌳 Az emberi szervezetben a májban és az epehólyagban, az izmokban, inakban, a szemben és a könnyekben nyilvánul meg. A máj felelős a szabad áramlásáért a testben, fontos, hogy ne rekedjünk meg egy-egy körkörös gondolat és / vagy érzelem áramlatban sem, ugyanúgy mint minden mással, befogadjuk, megemésztjük, a feleslegest elengedjük.

🌳 Érzelmek vonatkozásában a fa megjelenése a düh, a harag és az ingerlékenység, mert csorbul a növekedési lehetőség, nem tudunk megfelelően mozdulni, magunkat kifejezni vagy a problémákat tisztán látni. A düh alaktalan, a haragnak iránya van. Egyensúlyhiány esetén vagy kirobban a harag belőlünk, vagy elfojtjuk és ekkor belül rombol, frusztráció, megbántottság, rosszindulat formájában.

🌳 Mentális szinten a kiegyensúlyozott Fa elem az a képesség, hogy megtervezzük az életünket és helyes döntések mentén éljünk. Ide tartozik az új ötletek megszületése és kidolgozása. Egy célra irányuló logikus gondolkodás, következtetések. Tervezés, döntéshozatal, előrelátás. Ha ez jól működik, akkor a megfelelő időben, a megfelelő helyen leszünk és cselekszünk.

🌳 A szellemet illetően, az optimizmus, a remény. Egyensúlyhiány esetén a reménytelenség, céltalanság jelentkezik, nem vagyunk képesek továbbmozdulni.

Mire figyeljünk a táplálkozásban?

A fa elemhez a savanyú íz tartozik. A savanyúnak összehúzó hatása van, ami segít egyensúlyban tartani máj szétszóró, kiterjedő energiáit. A savanyú összehúz, gyengíti a májat; a csípős íz erősíti a gyenge májat, segít szétszórni az energiáját.

Kora tavasszal melegítő hatású ételeket együnk, mint például pirított zöldséget, és tegyünk bele egyre több és több friss zöldséget a szerint, ahogy sorra eljön a szezonjuk. Ezen kívül támogató még a vöröshagyma, kapri bogyó, fekete szezámmag, sáfrány, rák, rozmaring, ecet, pisztácia, paprika, ökörfarok, orgonavirág, mogyoró, mazsola, málna, galagonya, fenyőmag, disznómáj, csirkemáj – szív – zúza, barna cukor, angolna.

Tavasszal rövidebb ideig, de magasabb hőfokon készítsük az ételt; így a belseje nem fő át annyira. Aki olajat használ tavasszal, annak a magas hőmérsékleten végzett, gyors sütést javasoljuk. Vízben csak enyhén pároljunk, vagy kis lángon, rövid ideig főzzünk.

Fa elemet tápláló:

búza, csirkehús, csirke máj, őszibarack, póréhagyma.

Fa elem gyógynövénye:

kardamom, petrezselyem, gyermekláncfű, máriatövis, kömény, kurkuma, gyömbér, babérlevél, bazsalikom, rozmaring, menta, édesgyökér, kamilla virág, kék és zöld alga, kelep moszat, feketebors, tejtövis, de a fűszertorma is.

Mi segít még?

💭 Álmodjuk bele magunkat abba a világba, amelyben élni szeretnénk, korlátok és határok nélkül! Képzeljük el, azt az életet, amit szívünk szerint élnénk! Akár mint egy filmet, színes életteli képekkel töltsük fel pozitív érzésekkel

💭 jógázzunk, relaxáljunk, meditáljunk,

💭 dolgozzunk a szabadban, ápoljuk a kertet, mozogjunk!

tavasz fa elem máj
dovido

Forrás: 5 elemes étrend, Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás,