Őszibarack, segítség az év legforróbb napjaiban is



A kínai holdnaptárban a sanfu az év legforróbb periódusát jelenti. 2024-ben a sanfu július 15-e és augusztus 23-a között lesz. A sanfu napokban együnk őszibarackot, ezt a „földi csodagyümölcsöt”! A sanfu napokban a magas hőmérséklet és a gyakori eső miatt egyre párásabbá válik a levegő, és egyre rosszabbá lesz az étvágy. Ilyenkor egyfajta „földi csodagyümölccsel” elűzhetjük a nyári hőséget, és leküzdhetjük a gyengeséget.
Az ősi Kínában nagyra tartották az őszibarackot, úgy hitték, ez a halhatatlanok gyümölcse, a hosszú életet és a boldogságot képviseli.
A halhatatlanok gyümölcsének nevezett őszibarackot először a kínaiak kezdték termeszteni, majd Kínából eljutott Perzsiába és onnan a Földközi-tenger vidékére.
Az őszibarackot sokan a szépség és a nőiesség jelképének tartják, az „arca, akár a hamvas barack” hasonlatot.
Az őszibarack fogyasztásakor nem kell tartanunk az elhízástól, mivel rengeteg vizet és rostot tartalmaz. Ennek köszönhetően enyhén vízhajtó és hashajtó hatású. Ezen kívül nagy mennyiségben találunk benne A-, C-, E, K- és B-vitamint, továbbá folsavat, valamint káliumot, foszfort és magnéziumot. Gazdag antioxidáns-forrásként nemcsak
a bőrre van áldásos hatással, hanem támogatja a vérképzést és a máj regenerálódását is, ezért hepatitisz C-ben szenvedőknek kifejezetten ajánlotta fogyasztása. Az őszibarack nemcsak finom, hanem különleges egészségmegőrzési hatásokkal is rendelkezik. Az őszibarack gazdag pektinben és élelmi rostokban, bizonyos mértékben erősíti a bélmozgást, hozzájárul a fogyáshoz és a székrekedés megelőzéséhez.
A hagyományos kínai orvoslás szerint az őszibarack íze édes és savanyú, jellege langyos, kiegészíti a csít, táplálja a yint, serkenti a nyál kiválasztását, nedvesíti a szárazságot, élénkíti a vérkeringést. A meleg nyári időben az erős izzadás kiszáradáshoz vezethet. Az őszibarackot ilyenkor nagyon hasznos gyümölcs. Emellett nyáron fontos a szívvér táplálása. Aki gyenge csíjű és vérszegény, szapora szívdobogásban, légszomjban szenved, azoknak is ajánlott az őszibarack fogyasztása nyáron.