A feketekömény olaj

Néhány éve gyakorlatilag folyamatosan reneszánszát éli a feketekömény, és egyre többen megtapasztalják „csodatévő” hatásait. Képzeljék, már az ókorban is csodálattal tekintettek rá! Az ókori Egyiptomban élt orvosok az egyik leghatékonyabb szernek tartották a feketekömény olaját. Mint tudjuk, az egyiptomi orvoslás messze híres, így szerintem hihetünk az akkori tapasztalatoknak. Úgy gondolták, hogy a feketekömény szinte minden betegséget képes gyógyítani, kivéve a halált. Az értékes olajból még Tutanhamon fáraó sírjában is találtak egy üvegcsével.

Manapság a feketekömény magjából sajtolt, szűz olajat használjuk, aminek több mint 100 alkotóeleme van. Ezek egyike az ún. thymokinon, ami erős antioxidáns, daganatellenes hatású, illetve genetikai károsodást gátló hatást is tulajdonítanak neki. Mindemellett óvja és regenerálja a bőrt, megerősíti a körmöket, fényessé teszi a hajat. Kutatások bizonyították, hogy a feketekömény (kerti katicavirág avagy Nigella sativa) sokféle bakteriális megbetegedés esetén is roppant hatékony segítséget nyújthat. Bátran és sikeresen szembeszáll többek között a következő kórokozókkal: Staphylococcus albus, Escherichia coli, Salmonella typhi, Shigella niger, stb.

Mikor vessük be?

A fent említett bakteriális és gombás fertőzés esetén erőteljesen fertőtleníti a szervezetet.

Mégis elsősorban az emésztés javítása, azaz a máj, gyomor, bélrendszer egészségének megőrzése a fő hatóterülete: bélparaziták esetén is jó megoldást nyújthat, enyhíti a felfújódást, segíthet a hasmenés megszüntetésében. Az emésztőrendszer állapota szorosan összefügg a légzőszervrendszer egészségi állapotával, ugyanis a hagyományos kínai orvoslásban a vastagbél szervpárja a tüdő.

▪️ Emiatt is ajánlható a feketeköményolaj légúti megbetegedések esetén is: asztma, megfázás,  hörghurut jelenlétekor. Csillapítja a hörgők görcsös állapotát és segíti a letapadt váladék eltávolítását.

▪️ Található benne olyan hatóanyag is, amely enyhe nyugtató hatással bír, így segíthet a magas vérnyomás csökkentésében.

▪️ Az immunrendszer általános szabályozására is fogyasztható az olaj.

▪️ Azáltal, hogy a feketeköményolaj felügyeli és támogatja a szervezetünkben az emésztőrendszer és a légzőszervrendszer egészséges működését, a teljes egészségünket harmonizálja, emeli.

Hogyan tudsz köményolajat készíteni? 

Köményolaj: törj meg 5 evőkanál köménymagot, és hagyd állni 3 hétig 1 dl olívaolajban, közben rendszeresen rázd össze. 3 hét után szűrd le, sötét, hűvös helyen tárold. Felfúvódás esetén masszírozd a hasad a vastagbél vonalát követven, vagy a köldök körül mindkét irányban. A menstruációs görcsöket is enyhíti.
Gyors köménykenőcs: vízfürdőben olvassz meg 2 evőkanál vajat vagy ghí-t, adj hozzá 2 teáskanál frissen őrölt köménymagot, melegítsd (ne hevítsd) 10 percig, majd passzírozd át finom szövésű kendőn és hagyd megszilárdulni. A
köményolajhoz hasonlóan használható. (Gáborjáni Réka tanácsa)

Energy Vitae cikke